W szkole podstawowej pod nazwą kwasów rozróżnialiśmy takie związki chemiczne, które mają zawsze w swym składzie wodór z niemetalem i odznaczają się smakiem kwaśnym oraz zabarwiają papierek lakmusowy na czerwono. Atomy wodoru w kwasach mogą być zastąpione przez atomy metali, i wtedy powstają sole. Kwasy dzielimy na nieorganiczne i organiczne. Kwasy nieorganiczne bywają tlenowe i beztlenowe. Kwasy powstają przez łączenie się tlenków niemetali z wodą, przy czym nazwa kwasu zależy od nazwy niemetalu. Spośród kwasów beztlenowych najbardziej znany jest kwas solny (HCl). Poza nim do kwasów beztlenowych należą: kwas cyjanowodorowy (HCN), siarkowodór (H2S), kwas bromowodorowy (HBr) i inne. Kwasy stosuje się najczęściej w postaci roztworów wodnych. Roztwory te mogą być mniej lub więcej stężone, przy czym o stężeniu roztworu decyduje ilość kwasu lub zasady zawartej w jednostce objętości roztworu. Stężenie roztworu można wyrazić stosunkiem objętości kwasu lub zasady do objętości wody, ...